www.nordfynsk.dk

Måger i karry

Opskrifter fra besættelsen

"Der findes et så overvældende antal måger ved de danske kyster, at man i grunden ikke kan forstå, den fugl ikke for længst er blevet nationalspise, i hvert fald i normale tider, for i øjeblikket er ammunition temmelig dyr, og der er ikke nogen større portion kød på en måge".

Ja, sådan mente Paula Biehe i 1942, da hun under besættelsen udgav sin bog "Mad i en Mærketid".

- Men man må gøre måger meget omhyggeligt i stand, ellers bliver retten trannet, skrev hun.
Fuglene skal hænge 4 à 5 dage med hovedet nedad, og ryg og hals bruges helst ikke, da benene risikerer at give en trannet smag. Brystet og til nød lårene flås, hvorefter alt fedt omhyggeligt pilles af. Steges brystbenet med, må man særlig passe på at fjerne det indvendige fedt. Mågerne vaskes godt og lægges 4 à 5 timer i eddikevand (1 dl eddike pr. l vand), hvorefter de lægges et døgn i skummetmælk. De kan nu ombindes med fersk spæk og steges på samme måde som vildænder; men jeg vil fraråde at blande gele i sovsen.

I krigstider med knaphed på varer må man være opfindsom, og Paula Biehe mente altså, at måger var løsningen. Dem var der jo nok af. Og så fik læserne opskrifterne på "Måger i Karry" og "Måger på min egen Maner". Begge retter er ganske krydrede, hvilket måske også er en god ide.

Måger i karry – opskrift fra 1942

Hakket løg brunes i en gryde, hvorefter kødet fra 4 rensede måger drysses med karry og brunes. Spæd op med kraftig bouillon. Kog det ind, spæd atter op.
Når kødet er mørt, jævnes retten med fløde og et par æggeblommer og krydres yderligere med karry. Anrettes smukt på et fad og serveres med kartoffelmos uden mælk.

Måger på min egen maner - 1942

4 rengjorte mågebryster lægges i eddikevand og derefter i en marinade af rødvin og lidt olie, hvori der er kommet 1 knust laurbærblad, 1 timianstilk, persille og lidt tørret fennikel, peberkorn og 1 fed hvidløg. Mågebrysterne trækker et døgn. Tages op, tørres af. I en gryde brunes 100 g røgede flæsketerninger, derefter mågebrysterne. Spæd op med den siede lage. Når mågerne er næsten møre, kommes 150 g halverede champignons i. (Hvis der ikke havde været krig, skulle der også have været nogle afsaltede og skrællede grønne oliven i.) Serveres smukt på fad. Kartoffelmos uden mælk passer til.


Spiste man måger på Nordfyn?

Der er ingen forlydender om måger på middagsbordet på Nordfyn. Skulle nogen have hørt om mågespiser her på egnen (udover mågeæg), så send endelig en hilsen til undertegnede.

Min morfar, Poul Pedersen i Bederslev, yndede dog at give denne opskrift på måger:

 

  1. Mågen koges, vandet smides ud.
  2. Mågen koges igen i nyt frisk vand. Vandet smides ud.
  3. Mågen koges atter i nyt frisk vand. Mågen smides ud.


Margit Egdal