www.nordfynsk.dk

 

Marys snavsetøjspose
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary blev født i Hessum den 26. marts 1892. ”Mary Anna Dorthea Jeppesen Fahnø” blev hun døbt, men til hverdag blev hun slet og ret kaldt Mary.

Det var dengang, selv små piger var mestre i håndarbejde.

Snavsetøjsposen, som denne lille artikel skal handle om, syede Mary måske allerede i 11-12årsalderen.

Og hvilken pose er der ikke tale om! På den ene side af posen ses et pragtbroderi af en sommerfugl udført i hulmønster. Først blev der med en pren lavet 59 huller i forskellig størrelse. Derefter blev der syet omkring hvert et hul. Fladsyning, kontursting, knudesting og knaphulssting fuldender den kunstfærdige sommerfugl. På den anden side af posen broderede Mary sine initialer MJ. Disse blev også udført i hulmønster – 79 huller blev det såmænd til for på smukkeste vis at brodere MJ for Mary Jeppesen. Hulmønster var populært ca. 1880-1930, og Mary fik til fulde lært kunsten at brodere hulmønster!

Selve posen er i rent hør, og den blev lavet 4-sidet med en runding forneden, der igen blev afsluttet med en stor kvast. Øverst blev posen forsynet med huller til en hæklet snor, så posen kunne strammes til.

Endelig en række buer til pynt. Alt i alt en meget fornem pose, der nok ikke kom i brug til det grove snavsetøj, men var bestemt til det fineste fine linned.

I Marys samling af broderet linned findes også: pyntelagen, pudevår og forhæng, alt med hulmønster og mærket med initialerne MR – ja, for Mary blev gift Rasmussen. Ved sankthanstid i 1914 blev Mary og Valdemar Rasmussen viet i Skovby Kirke. Valdemar blev slagter i Jydby og senere i Hasmark.

Parret fik to børn, Karen Marie Viola Fahnø Rasmussen og Bruno Marius Fahnø Rasmussen. Bruno blev slagter som sin far og har gennem mange år drevet slagterforretning i Hasmark.

Tilbage er at fortælle, at Mary døde i marts 1984, og at Marys smukt broderede snavsetøjspose – og linnedet – bevares for eftertiden i Nordfyns Museum i Bogense.

 

Tak til Solveig Mathiasen, Ølund,
for research og beskrivelse
af Marys snavsetøjspose.

 

Denne artikel blev publiceret i
Lokalhistorisk Arkiv for Otterup Kommune nr. 71.


www.nordfynsk.dk